3Onderzoekt: Sporten en Spuiten

“Als journalist kun je ook zonder tanden naar huis gaan”, zegt een bodybuilder op de Enercup tegen journalist Danny Ghosen. Dit fragment komt uit 3 Onderzoekt: Sporten en Spuiten. Hierin nemen Johan Eikelboom en Danny Ghosen een kijkje in de bodybuildingwereld. “Terwijl Danny nog met zijn mond vol tanden staat, is Johan begonnen aan een pijnlijke en afmattende opdracht, in 10 weken zo groot en breed mogelijk worden zonder anabolen te gebruiken, hoe lang houdt hij dat vol”, kondigt de presentatrice aan in het begin van het programma. In het volgende fragment hoor je Johan kreunen dat hij wel zestien pillen per dag slikt.

Bekijk de hele aflevering – 3 Onderzoekt: Sporten en Spuiten

Uiteraard houdt Johan dit bijna niet vol. In tien weken zo groot en sterk mogelijk worden, is een opdracht die met anabolen een stuk makkelijker gaat dan zonder. Na een aantal weken hoor je hem dan ook verzuchten dat hij het wel erg zwaar vindt, en wel snapt dat bodybuilders anabolen gebruiken.

sportenspuiten

Dany Ghosen irriteert bodybuilder op FlexCup met vragen over anabolen

Het is jammer dat de documentaire op twee gedachten hinkt: enerzijds wil het de toewijding laten zien die krachtsporters hebben, anderzijds focust het zich op ‘t gebruik van anabolen. Dit zijn twee verschillende dingen: iemand die groot en sterk wilt worden, gebruikt niet perse anabolen. Voor veel mensen is krachtsport vooral: steeds progressie maken, grenzen verleggen, zien wat de natuurlijke potentie is van jouw lichaam. Het gaat hen niet om de eindbestemming, maar om de reis er naar toe. De reis is het eten, het slapen, het trainen zelf: het doel is ondergeschikt en vaak ook niet gedefinieerd als “de grootste bodybuilder van de wereld” of een lichaam als van Arnold Schwarzenegger. Bovendien is er zelden sprake van een bepaalde termijn waarin dat doel behaalt moet worden, zoals de tien weken van Johan Eikelboom.

fernando

De 19-jarige Fernando, die al op jonge leeftijd steroïden gebruikt

3Onderzoekt heeft goed zijn best gedaan om diegenen te vinden die de krachtsport in een kwaad daglicht stellen. Jongens die op jonge leeftijd anabolen gebruiken omdat ze gefixeerd zijn op een doel in plaats van de voldoening die de reis geeft (zoals Fernando van 19, die de grootste bodybuilder ter wereld wilt worden). En agressieve types als de bodybuilder die Danny Ghosen bedreigt (een bedreiging die overigens wel uitgelokt of in scène gezet lijkt). Helemaal zonde is het bezoek aan de moeder van een jongen die overleden zou zijn door het gebruik van steroïden, terwijl dit waarschijnlijk een hele andere oorzaak heeft (bijvoorbeeld een combinatie met het gebruik van drugs). Een gemiste kans om een serieuze documentaire te maken over het gebruik van steroïden.

JohanEikelboom4702

Het resultaat dat Johan behaald is erg goed, maar op zijn beginfoto is te zien dat zijn vetpercentage daar hoog was, maar daaronder waarschijnlijk al spiermassa zat. Het geeft een verkeerd beeld wat mogelijk is in 10 weken. Het is mooi dat 3Onderzoekt de toewijding laat zien die nodig is om iets te bereiken in krachtsport. Maar het is jammer dat dat binnen tien weken moet, en dat er niet bij wordt uitgelegd dat Johan Eikelboom al een zekere basis had. Als mensen hierdoor al beginnen met trainen zullen ze waarschijnlijk snel gedemotiveerd raken. Desondanks, respect voor het resultaat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s